Top categories
Quick Links

Cart

Вашата кошницата е празна!

Междинна сума: 0.00 лв.
Общо: 0.00 лв.
Edit cart
Checkout
Apple Cinema 30"

Днес ще ви запознаем с характерните черти на Кафе Бразилия Сантос

By eKafe.BG - 16 Mar 2021 11046 0 comments
Днес ще ви запознаем с характерните черти на Кафе Бразилия Сантос

Продължаваме нашата поредица от статии, с които Ви запознаваме с нашите кафета. Днес ще ви разкажем малко повече за характерните черти на Бразилия Сантос (Brasil Santos). Но първо ще ви дадем малко информация за Бразилия.

Страната заема централната и източната част на Южна Америка, като същевременно с това е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света. В климатично отношение, Бразилия може да се похвали с разнообразие на метеорологични условия, позволяващи страната да бъде условно обособена в няколко климатични зони – екваториална и влажнотропична в Амазония и средната част на атлантическото крайбрежие, степна и пустинна в североизточните райони, саваннотропична в централните и северни плата, средиземноморски в централните планински области, влажен субтропичен в южните райони. Богатото разнообразие на климатични условия позволява в страната да се отглеждат различни сортове кафе, което превръща страната в една от най-големите производителки на кафе с световен мащаб.

Според The Brazil Specialty Coffee Associatio добива на кафе в Бразилия е разположен в над 25 региона. Сред най-известните региони са областите Cerrado, Matas de Minas, Mogiana и Sul de Minas.
Повечето кафеени култури се отглеждат в района на Минас Жерайс (Minas Gerais), където се добиват около 50% от отглежданото кафе в Бразилия.
  • Сул де Минас (Sul de Minas) е разположен в южният край на Минас Жерайс и се отличава с мек климат. Любопитен е факта, че кафето се добива в преобладаващо малки ферми и съставлява около 30 % от добива на всички бразилски кафета.
  • Матас де Минас (Matas de Minas) се намира в южната част на Минас Жерайс. Планините на Минас Жерайс започват в Матас, като добива на кафе е съсредоточен в малките семейни ферми. Интересно е да се отбележи факта, че тук кафето понякога се събира ръчно и често се суши по естествен начин на по-малки павирани тераси.
  • Монтанас де Еспирито Санто ( Montanhas de Espirito Santo) е планински регион, който граничи с Минас Жерайс в западната част област Еспирито Санто. В региона се отглежда основно Робуста.
  • Алта Могиана (Alta Mogiana) е регион в северната част на щата Сао Пауло. Надморската височина в Моджана е една от най-високите в Бразилия, варираща от 900 до 1100 метра над морското равнище. Добиваното кафе се отличава с високо качество, а повечето производители сертифицирани от UTZ и Rainforest Alliance.
  • Черрадо (Cerrado) е част от щата Bahia в североизточната част на Бразилия. Характерно за региона, е че тук се отглежда предимно арабика.

Любопитен е факта, че средната надморска височина на добива на кафе в Бразилия е около 1100 м, което позволява то да бъде класифицирано към групата на високо растящото кафе (High Grown Coffee: 900 м -1200 м.). По-голямата част от премиум кафето в Бразилия се нарича Сантос (Santos)Голяма част от висококачествените бразилски кафеени блендове са миксирани на базата на Бурбон Сантос (Bourbon Santos) или на Бразилия Черрадо (Brazil Cerrado), които позволяват да бъдат подложени на по-тъмно изпичане, без това да води до формиране на прекалено горчив вкус в кафеените напитки. Това се дължи отчасти на мекия и балансиращ вкус.

Бурбон Сантос (Bourbon Santos) се отглежда на височини от 600 до 1200 метра в северната част на Минас Жерайс или в щата Сао Пауло в Бразилия и се отличава с гладки и меки вкусове, често сладки и орехи. Бурбон Сантос е средно до висококачествено, мокро преработено (измито) кафе. Качествения Бурбон Сантос има леко до средно тяло, отличава се с ниска киселинност и има много приятен аромат.

Бразилия Черрадо (Brazil Cerrado) обикновено е с добро кремообразно тяло, ниска киселинност и добре балансирано. Когато е по-светло изпечено може да бъде усетен неговият леко карамелен аромат е леки нотки малц. При по-тъмно изпичане може да се наблюдават какаово-шоколадови нотки. Средната надморска височина, на която се добива кафето от региона Черрадо е около 850 м.

В The Coffee Box може да намерите кафе Brazil Santos Cerrado, което е 100% арабика, характеризираща се с интензивен аромат и ниска киселинност. Това е една запомняща се комбинация на нотки на натурално какао и шоколад, отлично съчетани с нотки на малц. Послевкусът е продължителен, като при него може да се доловят орехови нотки. The Coffee Box препоръчваме кафето да бъде консумирано под формата на филтрирано кафе, еспресо, лате или капучино. Използвано като съставка за приготвяне на лате, кафето придава изключително мек, ароматен и приятен вкус, предпочитан от ценителите на този вид напитка.

Write a comment

Warning: Comment Name must be between 3 and 25 characters!
Warning: Invalid email id!
Warning: Comment Text must be between 25 and 1000 characters!
Любопитни факти (2)
Рецепти с кафе (0)

Latest